Wat moet je doen voor het regelen van een pre-mantelzorgwoning?
Ben je 67 jaar en ouder en wil je graag in de buurt van je kind, ander familielid of vriend wonen, vooruitlopend op een situatie van mantelzorg? Dan is het plaatsen van een pre-mantelzorgwoning een mogelijkheid.
Ben je jonger dan 67 jaar en heb je een aandoening, ziekte of beperking? Ook dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een pre-mantelzorgwoning. Uitgangspunt is dat je nu nog geen mantelzorg nodig hebt, maar de verwachting is dat je dat binnen 10 jaar wel nodig zult hebben.
Pre-mantelzorgwoning
Een pre-mantelzorgwoning is een gebouw bij, in of aan een bestaande woning. Een pre-mantelzorgwoning mag je als zelfstandige woning gebruiken, voor de duur van 10 jaar. Een pre-mantelzorgwoning kan overgaan in een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning mag vervolgens blijven staan zo lang als de mantelzorgsituatie duurt. De pre-mantelzorgwoning maakt het mogelijk om in een vertrouwde omgeving te blijven wonen, zelfstandigheid en eigen regie te behouden in combinatie met (toekomstige) mantelzorg en/of vrijwilligerszorg. En indien nodig met de hulp van zorgmedewerkers.
Er zijn verschillende manieren om tot een pre-mantelzorgwoning te komen
Dit kan bijvoorbeeld door:
- Een verbouwing van een gedeelte van de woning, bijvoorbeeld een bestaande aanbouw;
- Een verbouwing van een bestaand bijgebouw bij de woning, bijvoorbeeld een garage of schuur;
- Het plaatsen van een (pre)mantelzorgunit of verplaatsbare (pre)mantelzorgwoning op het erf van de woning.
In de pre-mantelzorgwoning mogen maximaal twee personen wonen. De persoon die in de toekomst mantelzorg nodig heeft kan in de pre-mantelzorgwoning gaan wonen of de persoon die straks mantelzorg gaat geven. Zowel bij koopwoningen als huurwoningen kan een pre-mantelzorgwoning worden geplaatst.
De Mantelzorgcentrale kan helpen de gevolgen van pre-mantelzorg in beeld te brengen
Een pre-mantelzorgwoning kan één van de oplossingen zijn om later voor een ander te gaan zorgen. Er kunnen ook nadelen vastzitten aan het dichter bij elkaar wonen. Het kan bijvoorbeeld ten koste gaan van privacy of financiële gevolgen hebben. Wil je dat wordt meegedacht over een goede oplossing? Neem dan contact op met de Mantelzorgcentrale. Je kunt ons bellen via (0314) 65 44 40 of een mail sturen naar mantelzorgcentrale@buurtplein.nl. Ook op de website van MantelzorgNL kun je informatie over (pre)mantelzorgwoningen vinden.
De procedure voor het regelen van een pre-mantelzorgwoning
Stap 1: Instemmingsverklaring en mantelzorgverklaring
Betrokken bewoners (toekomstige mantelzorgers en mantelzorgvragers) tekenen een instemmingsverklaring voor de duur van 10 jaar waarin zij aangeven dat zij in geval van een zorgbehoefte de mantelzorg gaan geven/ontvangen. Het document vind je onderaan deze pagina als PDF-document.
Ben je jonger dan 67 jaar dan heb je ook een verklaring mantelzorgwoning nodig.
Verklaring mantelzorgwoning
Een ‘verklaring mantelzorgwoning’ is een schriftelijk bewijs dat sprake is van een pre-mantelzorgwoning als geschikte oplossing voor de toekomstige situatie. Dit staat los van de vraag of een vergunning nodig is voor de woning. Er moet altijd aan toezichthouders of handhavers kunnen worden aangetoond dat de mantelzorgwoning bedoeld is voor pre-mantelzorg.
Criteria voor afgifte van een verklaring mantelzorgwoning
- Er wordt verwacht dat er in de nabije toekomst een dagelijks beroep op de mantelzorger gedaan zal worden door de mantelzorgvrager;
- De verwachting is dat dan sprake zal zijn van onplanbare mantelzorg, toezicht, ondersteuning of begeleiding;
- Zonder een mantelzorger in de nabijheid ontstaat er nadeel bij de toekomstige mantelzorgvrager en/of kan deze niet meer in zijn eigen huis blijven wonen.
Aanvraag van de verklaring mantelzorgwoning
Je vraagt een verklaring gratis aan via de Mantelzorgcentrale. Samen met de mantelzorgconsulent bekijk je of de pre-mantelzorgwoning voor jou een goede oplossing is. Je kunt de ons bellen via (0314) 65 44 40 of een mail sturen naar mantelzorgcentrale@buurtplein.nl.
Stap 2. Je controleert welke regels er gelden en vraagt een vergunning aan
Omgevingsvergunning
Voor een pre-mantelzorgwoning is altijd een vergunning nodig. Daarvoor gelden vereisten zoals een omgevingsgesprek en op bouwtechnische vlak. Neem hiervoor contact op met het loket 'bouwen en wonen' van de gemeente Doetinchem. Je kunt het loket bellen via telefoonnummer (0314) 377 377 of mailen naar bouwen&wonen@doetinchem.nl. Voor meer informatie over het omgevingsgesprek, klik hier.
Omgevingsplan
Het plan moet voldoen aan de bouwregels van het BBL (Besluit bouwwerken leefomgeving). Vraag de vergunning op tijd aan. De vergunning moet je aanvragen voor het bouwen en het gebruiken van de pre-mantelzorgwoning. Jouw plan moet daarbij voldoen aan de regels van het omgevingsplan. Het kan zijn dat jouw plan niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan. In dat geval beoordeelt de gemeente of zij mee wil werken aan het plan. Daarvoor kun je op het omgevingsloket vragen om een vooroverleg/concept/verzoek. Uitleg hierover vind je op de website van de gemeente Doetinchem: Conceptverzoek | Gemeente Doetinchem. Aan dit overleg kunnen kosten verbonden zijn. ADVIES: Neem zekerheidshalve vooraf contact op met het Loket bouwen en wonen. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen kom te staan.
Maak gebruik van het omgevingsloket
Daar vind je alle digitale informatie over de fysieke leefomgeving waaronder alle geldende regels.
Ga naar Home - Omgevingsloket (overheid.nl). Bij regels op de kaart vind je de voorschriften die gelden op dit adres.
Voor vragen of meer informatie over de mogelijkheden om een pre-mantelzorgwoning te plaatsen, kun je contact opnemen met het Loket bouwen en wonen. De medewerkers van het loket bekijken dan wat de mogelijkheden zijn. Zij informeren je over hoe je een vergunning kunt aanvragen. Zij kunnen ook beoordelen of een uitbreiding van een gebouw mogelijk is.
Stap 3. Een eigen adres/huisnummer voor de pre-mantelzorgwoning
Een zelfstandig te gebruiken pre-mantelzorgwoning krijgt een eigen huisnummer. Een adres/huisnummer zorgt ervoor dat jouw woning goed vindbaar is voor hulpdiensten, bezoekers en postbezorgers. Er is officieel sprake van zelfstandig gebruik als de pre-mantelzorgwoning voldoet aan de regels van de Wet Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG).
Dat betekent onder andere dat:
- Er een woon(slaap)kamer, badkamer, toilet en keuken in het gebouw aanwezig zijn.
- Er een eigen toegang is die van binnen en buiten afsluitbaar is.
Je hoeft niet zelf een adres/huisnummer aan te vragen voor een pre-mantelzorgwoning. Dat gebeurt bij de vergunningaanvraag. Dan informeren de vergunningverleners ‘BAG beheer’ en wordt het adres automatisch geregeld.
Waar moet je nog meer aan denken?
Houdt rekening met eventuele gevolgen voor financiële regelingen
Een pre-mantelzorgwoning met of zonder eigen adres kan gevolgen hebben voor financiële regelingen. Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en gemeentelijke heffingen. Sommige kosten zullen hoger zijn. Voor meer informatie kun je de Mantelzorgcentrale van Buurtplein benaderen of de website van MantelzorgNL raadplegen. Je kunt de Mantelzorgcentrale bellen via (0314) 654440 of een mail sturen naar mantelzorgcentrale@buurtplein.nl.
Voor specifieke vragen over de gemeentelijke belastingen kun je een e-mail sturen naar: woz-online@doetinchem.nl.
Huurwoningen
Voor het plaatsen van een pre-mantelzorgwoning bij een huurwoning moet je ook toestemming vragen aan de verhuurder.
De pre-mantelzorgwoning moet worden verwijderd als de pre-mantelzorg ter plekke stopt
De pre-mantelzorgwoning is voor ondersteuning in een pre-mantelzorgsituatie. Dat betekent dat wanneer de pre-mantelzorgsituatie stopt, je de woning moet verwijderen. De woning is dan namelijk niet meer bedoeld voor pre-mantelzorg. Het gaat dan om het verwijderen van:
- De pre-mantelzorgwoning of,
- De onderdelen die het gebouw geschikt maken om er zelfstandig in te wonen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een keuken en een badkamer.
Dit is het geval als je naaste bijvoorbeeld verhuist, komt te overlijden of geneest. De BAG trekt het adres in zodra deze is geïnformeerd. Je mag de pre-mantelzorgwoning dus na afloop niet inzetten voor een andere woonsituatie.
Kosten
Alle kosten om te komen tot een pre-mantelzorgwoning zijn voor eigen rekening. Dit geldt ook voor de kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning. De kosten die gemaakt worden wanneer de pre-mantelzorgperiode stopt, zijn ook voor eigen rekening. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen van de onderdelen in de woning of het verwijderen van de pre-mantelzorgunit.
Verlenging vergunning en instemmingsverklaring
Zijn 10 jaren verstreken en is de pre-mantelzorgsituatie ongewijzigd, dan moet je een verlenging van de vergunning aanvragen bij het loket bouwen en wonen. Daarbij moet dan ook weer de instemmingsverklaring worden ingevuld en eventueel een nieuwe mantelzorgverklaring worden aangevraagd.
Overgang pre-mantelzorg naar mantelzorg
Als de zorgsituatie verandert van pre-mantelzorg in mantelzorg moet je dat ook melden bij de gemeente. De tijdelijke omgevingsvergunning voor de pre-mantelzorgsituatie moet in dat geval omgezet worden naar de mantelzorgsituatie. Wat daarvoor nodig is kunt u dan bij het loket 'Bouwen en Wonen' navragen. Voor een mantelzorgwoning is in ieder geval een verklaring van de Mantelzorgcentrale van Buurtplein nodig